Bel voor meer informatie: 0527-261103

Of mail naar: info@combativearts.nl

American Kenpo

Doel van American Kenpo

Het doel van American Kenpo is om jezelf leren te verdedigen tegen aanvallers die groter en sterker zijn dan jezelf, tegen aanvallen met wapens en tegen meerdere aanvallers al dan niet gewapend. Ook moet je het kunnen gebruiken op elk moment en vanuit elke postitie (zodat je je niet eerst hoeft voor te bereiden) en het moet jezelf beschermen tegen verwondingen terwijl je zelf het maximale effect veroorzaakt bij je aanvaller.

Als je het bovenstaande leest dan klinkt dat logisch en van toepassing op elke krijgskunst. Maar als we wat nader naar de andere krijgskunsten kijken zien we dat dit vaak niet het geval is. Krijgskunsten die zich specialiseren in worsteltechnieken, zoals judo, jiu jutsu , kunnen zeer effectief zijn in een één op één gevecht. Maar op het moment dat er meerdere aanvallers zijn is het erg moeilijk om met meerdere aanvaller tegelijkertijd te worstelen. Daarnaast ben je tijdens een worsteling op de grond erg kwetsbaar om geschopt of geslagen te worden door omstanders. Het zelfde geldt ook voor systemen die zich specialiseren in worpen zoals bijvoorbeeld judo. Hoe ga je 2 of meer aanvallers tegelijkertijd werpen?

Maar ook systemen die zich specialiseren in  hoge trappen naar het hoofd maken zichzelf nogal kwetsbaar. Als er meerdere aanvallers zijn die je slaan, duwen en trappen dan is het erg lastig om op één been te staan om te trappen. Maar ook je omgeving kan het moeilijk maken hoge trappen te geven bijvoorbeeld  als je op een steile heuvel staat of juist in een kleine ruimte zoals in een auto. Dan is het erg moeilijk om op een veilige manier dit soort trappen te geven.

Dit betekent niet dat deze krijgskunsten geen waarde hebben want in hun eigen omgeving kunnen ze zeer effectief zijn en daarom leren we ook in de training bepaalde counters op deze technieken. Maar vanwege bovengenoemde feiten zijn ze voor ons niet geschikt als zelfverdediging in elke situatie.

Kenpo Badge Ed parker jr.